0

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen voit saada, jos teetät esimerkiksi kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tieto- ja viestintätekniikkalaitteiden asennusta.

Millaisesta työstä vähennyksen saa?

Vähennykseen oikeuttaa tavanomainen tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus- ja kunnossapitotyö Vähennys myönnetään vain työn osuudesta, ei matkakuluista tai tarvikkeista. Vähennyksen saa esimerkiksi, jos palkkaa siivoojan tai lastenhoitajan, teettää keittiöremontin tai maksaa tietokoneen asentamisesta. Vähennyksen saa riippumatta siitä, palkkaako työn tekijän itse vai ostaako työn yritykseltä tai yrittäjältä. Yrityksen tai yrittäjän on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Rekisteriin kuulumisen voi tarkistaa Internetistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta www.ytj.fi. Palvelu on maksuton. Tietoja voi hakea palvelussa joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen voi tarkistaa myös Verohallinnon palvelunumerosta 020 697 030.

Kuka vähennyksen saa?

Kotitalousvähennyksen saa se, joka maksaa vähennykseen oikeuttavan työn. Työ on tehtävä joko maksajan omassa asunnossa tai hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa käytössä olevassa asunnossa. Vanhempiin sekä appi- ja isovanhempiin rinnastetaan myös heidän puolisonsa.

Kotitalousvähennys 2023

Kotitalousvähennyksen määrä vuodelle 2023 ei muuttunut viime vuoteen nähden, ja näin ollen sen enimmäismäärä henkilöä kohti on 3500 euroa vuodessa. Määrä on pysynyt samana jo kahden vuoden ajan.

Jotta vähennyksestä saataisiin kaikki hyöty irti, laskutuksen tai palkkakulujen tulisi olla 5 000 euroa vuodessa. Tähän lukuun päästää, kun 5 000 euroa kerrotaan 50 prosentilla, ja vähennetään 100 euron omavastuun osuus.

Mikäli kumpikin puolisoista hakee vähennystä, yhteissumma voi nousta 4 800 euroon. Jos työsuoritus, esimerkiksi remontti, on jakautunut uudenvuoden molemmille puolille, voidaan kotitalousvähennystä hakea molempia vuosia koskien. Tällöin tulee kuitenkin muistaa, että myös omavastuun osuus maksetaan kahteen kertaan.

Lähde: VERO.FI

J-P Computer Oy | Pirttialhonkatu 32 | 26100 RAUMA | 02 8220635 | 0400 889288 | info (at) jpcomputer.fi

NetQ